pühapäev, 26. november 2017

1. Sissejuhatus


Sotsialismiaja söögimälestused 

XX sajandil hakul said peaaegu üheaegselt hoo sisse kaks ulmelist kinnisideed. USA-st pärineva peamisteks edasiviijateks olid ulmeromaanid ja -filmid, mis kõik kuulutasid hiljemalt aastaks 2000 kogu senise toidu asendumist tehislikuga. Kui keegi oleks 1970ndate alguses julgenud ennustada, nagu võiks 3.aastatuhat  alata hoopiski üha suureneva nõudmisega ökoloogiliselt puhta toidu järele, oleks ta avalikkuses välja naerdud.

Üha uhkemaks paisuva fantaasiamulli lõhkus aastal 1973 ekraanidele tulnud, tänaseks kultusfilmi staatusse jõudnud "Soylent Green". Film räägib aastast 2022, mil ülerahvastatud ja äralagastatud Maal on ainsaks toiduks jäänud mingid rohelised plaadikesed. Nii filmikarakterite kui vaatajate õuduseks selgub filmi käigus, et plaadikesed on tehtud ei millestki muust kui inimestest, sest ühtki muud toorainet lihtsalt enam polnud. Nagu arvata võibki, vajus tehistoidu idee pärast seda peagi ja ilma suurema kärata ajaloo kolikambrisse.

Teine, Venemaalt alguse saanud gigantne ulmeprojekt nimega sotsialism, mis lisaks toitumisele puudutas ka kõiki teisi elusfääre, suudeti aga päris pikaks  ajaks ellu viia. Esimeseks katsepolügoniks sai üks kuuendik planeedist ehk Nõukogude Liit, mille koosseisu ka meie väikesel Maarjamaal oli õnn(etus) kuuluda tervelt pool sajandit. Millal ja millega see kurikuulus eksperiment lõppes, seda teab igaüks kas isikliku kogemuse järgi või kooli ajalootundidest.

Mina sündisin novembris 1940, vaid mõni kuu pärast Eesti vägivaldset kaasamist veidrasse eksperimenti. Aga nagu näete, elasin ma sotsialismi edukalt üle ning viin teid nüüd siinsetel raamatulehekülgedel ajarännakule Tallinna tollastesse toidupoodidesse, söögikohtadesse ja koduköökidesse. Vanadele peaks see pakkuma nostalgiat ja noortele avastamisrõõmu, kõikidele kokkamishuvilistele aga hulgaliselt vanade menuroogade retsepte. Saate teada sedagi, mida tähendas 1970. aastatel sündinud väljend "tühjad letid, lookas lauad" ning kuidas see võimalik oli.